Vriendschap

Vriendschap en relatie bouwen is één van de belangrijkste dingen in het leven, maar net zoals een liefdesrelatie, is ook een vriendschap niet gemakkelijk in stand te houden, de verplichtingen die het dagelijkse leven met zich mee brengt.
Vriendschap is kostbaar en uit het hart, de meeste mensen hebben maar weinig echte goede vrienden.
Vriendschap zijn geen woorden maar vriendschap is, je bent een vriend of je bent het niet.
Een vriend is iemand die er voor je is en die geen loze beloften doet maar die echt is .. een echte vriend maakt je niet beschaamd.
Het is iemand om mee te praten, iemand die inlevingsvermogen heeft en je begrijpt en respecteert.
Vriendschap zoekt elkaar en is een dialoog.
Vriendschap heeft tijd nodig om te groeien en is kwetsbaar durven zijn.
Onvoorwaardelijk van iemand houden en liefhebben betekent niet dat je blind moet zijn voor gebreken en fouten want geen mens is volmaakt en juist deze onvolmaaktheid of het anders zijn accepteren en respecteren getuigt van onvoorwaardelijk houden van. Voor mij houdt onvoorwaardelijk liefhebben en houden van in dat ik mag zeggen tegen mijn kinderen, vrienden of partners; “ik ben het niet met je eens wat je nu doet, of je mag anders zijn; “ik houd toch van je, ik verbind geen voorwaarden aan mijn liefde voor jou”.
Iemand echt onvoorwaardelijk lief hebben, betekent dat je hem volledig aanvaardt zoals hij of zij op dit moment is.
Je wilt geen veranderingen aanbrengen in zijn leven, en je wilt ook niet dat die persoon aan al jouw verwachtingen voldoet.
Je kunt vele soorten van vrienden hebben die gebaseerd zijn op intimiteit je hebt oppervlakkige en de andere weer diepgaande vrienden.
Maar het belangrijkste is wel vertrouwen in elkaar hebben en eerlijk zijn, iemand die om je geeft.

Wees zuinig op echte vrienden …

Ken je ook de andere zijde van vriendschap.
Vriendschap die pijn doet.
Je denkt een goede vriend of vriendin te hebben maar eigenlijk heb je die niet.
Vrienden kunnen je teleurstellen of je vertrouwen beschamen of hun beloften niet na komen.
Of vrienden zijn vrienden zolang je op één lijn zit of zolang het mij maar een goed gevoel geeft en zolang jij maar in mijn straatje past.
Of vrienden die van je nemen en die niet rekening met jou of met je gevoelens houden.
Het kan ook zijn dat vrienden iets van jou verwachten maar jij kon het hun niet geven.
Dan kan vriendschap pijn doen.
Soms kunnen vriendschappen zo gebeurd zijn soms zonder directe oorzaak, je groeit gewoon uit elkaar en je bemerkt dat je niet meer de zelfde raakvlakken hebt.
Soms worden vriendschappen gedwongen te beëindigen zonder dat ze het zelf wilden maar omstandigheden dwongen hen daar toe.
Dan kan vriendschap pijn doen.

Vriendschappen zijn belangrijk voor mensen, het kan ons meer mens maken.
Ze mogen best op elkaar gericht zijn en hebben vaak gemeenschappelijke interesses, we zien en voelen voor de zelfde waarheid.
Jezus had ook intieme vriendschappen, zoals b.v. Johannes “de discipel die Jezus lief had”.
En zelfs David en Jonathan waren boezemvrienden want hij had hem lief als zichzelf, zij sloten zelfs een vriendschapsverbond, ze hadden elkaar onvoorwaardelijk lief. Ze wilden voor elkaar dat het goed ging.
In Micha 7:5 staat en dat is ook heel belangrijk “Verlaat u niet op de vriend” hier wordt mee bedoeld iemand op wie we onze hele hoop en leven bouwen.
We mogen best goede en getrouwe vrienden zijn en we mogen ons aan elkaar geven, het kan een hele bron van vreugde zijn maar denk erom stel je uiteindelijke vertrouwen alleen op de Heer.

Misschien heb jij je geloof in vriendschap verloren. Als je maar vaak genoeg je neus stoot, kom je op een goede dag tot de conclusie dat uiteindelijk geen mens te vertrouwen is en dat vriendschap een illusie is. Wat doe je dan? Je bouwt een muur om je hart. Je sluit je innerlijk af voor anderen, om maar niet opnieuw teleurgesteld te hoeven worden. Misschien is het niet eens zo aan je te merken maar diep van binnen hunker je naar iemand die een echte vriend is.
Nu dan zegt Jezus tegen Zijn volgelingen: jullie zijn Mijn vrienden. Jezus haalt naar voren, dat echte vrienden niks voor elkaar te verbergen hebben. Echte vrienden zijn zó vertrouwelijk samen, dat ze voor elkaar een open boek zijn. Jezus heeft Zijn volgelingen dan ook écht in Zijn hart laten kijken en daarmee in het hart van God, Zijn hemelse Vader. Want die twee, Vader en Zoon, zitten helemaal op één lijn. Dat is het plan van God en het is Jezus Die mensen tot Zijn vrienden maakt, door hen bij dat plan te betrekken.
Jezus zegt: Niemand heeft grotere liefde, dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden . Je leven inzetten. Dat gaat wel heel ver. Hij gaf Zijn leven voor Zijn vijanden. Jezus Christus. De mensen wilden hem niet en al helemaal niet als vriend. Integendeel. Ze spuugden hem uit en hebben hem uiteindelijk vermoord, want hoe menslievend Hij ook was, Hij paste niet in hun straatje.
Maar wat merken wij nu van christenliefde, de goddelijke Agape liefde Terwijl Jezus zegt: hebt elkaar lief, want daaraan ben je nu herkenbaar als Mijn vriend. Dus niet die voorwaardelijke liefde, niet die vriendschap zolang en alleen als , maar de onvoorwaardelijke liefde die Jezus heeft laten zien: liefde voor je vijanden. Liefde voor degenen die jou het leven moeilijk maken. Die liefde van God gaat door mensen heen stromen naar anderen, als het goed is tenminste.
Wij als gelovigen zijn lang niet altijd zo’n geweldig visitekaartje van God. We zijn een huis dat verdeeld is. En in de kerk is het echt niet altijd even warm en veilig. Ook christenen hebben die liefde zelf niet in huis, maar moeten zich elke dag opnieuw laten volstromen met de liefde die van God komt. Daarom zegt Jezus ook niet: Jullie moeten die liefde nu eens voor elkaar gaan boksen. Nee, Jezus zegt: Gaat heen om vrucht te dragen. Vrucht!
Alleen als jouw vriendschapsrelatie met Jezus echt is en hecht is, kan aan jou de liefde groeien.

J.P.

2 gedachten over “Vriendschap”

  1. Wat mooi geschreven Jelly. Het is bijzonder om te mogen groeien in vriendschap met de ander .
    Wat een geweldige vriend hebben we in Jezus.

  2. Beste Jelly, het is erg mooi geschreven. en voor ik verder ga moet u weten dat ik niet geloof in uw Jezus of een andere Profeet. wel geloof ik met heel mijn hart en ziel in mensen. ik geloof in hun overtuigingen en ideeën hoe uiteenlopend dat per persoon ook kan zijn. ik geloof ook in onvoorwaardelijke vriendschap, dat mag ook wel na 9 jaar bevriend met iemand zijn. maar uit elkaar groeien is een keuze. als je zo close met iemand bent dat je een open boek bent en met een blik naar elkaar weet wat je moet doen. weet je ook wat jouw vriendschap uiteendrijft. maar dat is voor mij onvoorwaardelijk. ik zal alles doen en opgeven om bevriend te blijven met hem. en niet omdat hij dat van mij vraagt of verwacht maar meestal omdat dat is wat onbewust gebeurt. vaak kies ik niet een bewust voor hem en deze afhankelijkheid naar een persoon kent geen zekerheid maar ook weer wel. en stel hij geeft mij op en laat mij vallen zal ik hem altijd blijven steunen, want ik weet dat dat is waar je op kan vertrouwen…… dat is onvoorwaardelijk voor mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *