Het Loofhuttenfeest

Het Loofhuttenfeest

Vanaf Maandagavond 20 september 2021 is het de eerste dag van het Loofhuttenfeest en deze duurt tot maandagavond 27 september 2021.

Het laatste en grote feest (Hebr. Soekot of Sukkot, Soeka betekent: hut) is het feest van de volheid en voltooiing (7) en is een Feest van vreugde en van de laatste oogst, ook wel de inzamelingsfeest genoemd en een Feest op naar de Grote Bruiloft van het Lam en waarin JHWH in Jeshua de relatie met Zijn Volk Israël hersteld en alle volken bijeenbrengt en waarin de ontmoeting met de Bruid en Bruidegom in het Loofhut/bruidsvertrek zal zijn.
Het is de vreugde van het bruiloftsfeest, de volheid van onze eenwording met Hem.
Het Loofhuttenfeest duurt zoals gezegd 7 dagen en gedurende dit Feest denken de Israëlieten terug aan de periode van 40 jaar dat ze onder leiding van Mozes en onder bescherming van God hebben rondgezworven in de woestijn. In deze periode verbleven ze in (loof) hutten, dus hutten van takken en (palm)bladeren en de tabernakel was de loofhut of tent van God.
Alle feesten lopen uit op dit slotfeest, Gods heilsplan zal dan, gedurende dit inzamelingsfeest, zijn vervulling krijgen.
Het Loofhuttenfeest duurt zoals gezegd 7 dagen en werd gevolgd door een achtste dag. Op de achtste dag ging men bidden om de (late) regen voor het komende seizoen. Regen is een teken van Gods zegen en spreekt van verfrissing en vernieuwing.
Maar ook op de achtste dag stond Jezus op en riep zeggende, “Indien iemand dorst heeft, Hij kome tot Mij en drinke ! Wie in Mij gelooft gelijk de Schrift zegt stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien (Joh, 7:37,38).
Maar op deze achtste dag was ook na een volkomen reiniging een speciale plechtigheid die bekroond werd met Gods Heerlijkheid, en zal er een krachtige uitstorting zijn van de volheid van Gods Geest en op deze dag zullen de eersten hun onsterfelijkheid aan doen. Het spreekt van een nieuw begin en wijst ook op de periode van de nieuwe hemel en nieuwe aarde.
In de toekomst, als de Messias Jeshua vanuit Jeruzalem zal regeren op aarde, en wanneer het de tijd van de wederoprichting van alle dingen aangebroken zal zijn, zullen alle volken jaarlijks optrekken naar Jeruzalem. Zacharia 14:16 ‘Allen, die zijn overgebleven van al de volken, die tegen Jeruzalem zijn opgerukt, zullen van jaar tot jaar heentrekken om zich neer te buigen voor de Koning, de Here der Heerscharen en het Loofhuttenfeest vieren.’
Nu al zien we tijdens het Loofhuttenfeest veel Joden (het huis Juda) en Christenen (het huis Israël) optrekken naar Jeruzalem om daar gezamenlijk het Loofhuttenfeest te vieren, in de toekomst zal dit feest zijn volledige vervulling krijgen.

Psalm 118:25-26

Save us, we pray, O LORD! O LORD, we pray, give us success!

Blessed is he who comes in the name of the LORD!

We bless you from the house of the LORD.

“And (the shepherds) came with haste, and found Mary,

and Joseph, and the babe lying in a Sukkah”

Lukas 2:16

Het Hebreeuwse woord voor stal is ook “sukkah”, zowel gebruikt voor stal als voor tabernakel, vandaar de naam van het feest: “Soekot”, tabernakel. Chaq sameach Sukkot, ik wens een ieder een vreugdevolle en gezegende loofhuttentijd!

JP

3 gedachten over “Het Loofhuttenfeest”

 1. Hallo Jelly,
  Bedankt voor jouw uitleg van Sukkot, waar ik me in kan vinden, behalve in de starttijd.
  Elke bijbelse maand start met het waarnemen, door 2 getuigen, in Israël. Zo werd de 7e maan waargenomen op de avond 8 sept, zie https://www.facebook.com/groups/BiblicalCalendarForum/permalink/3613396425429926/
  Hiermee startte tevens Yom Teruah, 10 dagen later op de avond van 17 sept Yom Kippur, 15 dagen later op de avond van 22 sept Succot.
  “De dag en het uur is niet bekend”, alleen op het laatste moment, door het waarnemen van de nieuwe maan en niet door een gecalculeerde Hillel/ farazeïstische kalender.

  1. Klopt Albert, de starttijd vind ik altijd moeilijk zoals je zegt moet dat door 2 getuigen waargenomen worden, en ben niet altijd bekend met die datums, want de ene zegt dit de andere zegt dat en velen vieren het op verschillende dagen en tijden, daarom heb ik het maar in het midden gelaten en gewoon bij deze kalenderdatum gelaten. Maar bedankt voor je reactie, je hebt gelijk, ik zal me zo de Heer wil er meer in verdiepen.

   Shalom en een vredig shabbat,

   Jelly

 2. Ik wilde je oprecht bedanken voor de mooie post, zo vaak kunnen posten op beth yeshua en mijn persoonlijke website Jelly.
  Moge De Eeuwige je blijven steunen in dit werk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *