Hoe herken je een verborgen Narcist

We hebben de afgelopen tijd veel gelezen en gesproken over de Absalom-geest en deze mogen onderscheiden door Gods Woord en Geest o.a. hoe hij leeft en functioneert en hoe je hem onderscheid en hoe die gekarakteriseerd wordt als een narcistische persoonlijkheid. Het is misschien goed om het hele verhaal van Absalom nog eens te lezen om hem beter te begrijpen en te plaatsen, zijn geschiedenis dat staat beschreven in 2 Samuel 13 t/m 19
Trudy had een tijdje geleden een profetisch gedicht wat ging over ‘een land vol Narcisten’, wat mij diep trof en nog steeds bezig houdt ook omdat ik hier persoonlijk zelf meerdere malen mee te maken heb gehad en weet wat voor schade deze mensen kunnen aanbrengen,
Maar ik weet ook dat Gods hart ondanks hun kwade werken naar hen uitgaat, naar hen die gebonden zijn en vast zitten in een netwerk van duisternis, zij die in de duisternis wandelen en beroofd zijn van licht en wil ook hen een helpende Hand toereiken.
Maar hoe herken je een verborgen narcist.
Vele mensen zijn gebonden en beschadigt en misbruikt door mensen met deze persoonlijkheidsstoornis, waardoor hun vrijheid en identiteit geroofd en persoonlijkheid ernstig beschadigt wordt en de kans van herhalen in de geslachten voort gaat en deze eigenschappen overgedragen worden als een vloek over hun kinderen.
Narcisten kunnen mensen gebruiken en misbruiken en hun nietsvermoedend in een hinderlaag laten lopen, mensen die hier onwetend in zijn en door hun goed bedoelde liefdadigheid hen tegemoet komen, weten ten diepste niet en hebben niet door dat ze in feite door hen misbruikt worden en ernstige schade aangebracht wordt op vele gebieden.
Hoe herken je ze om niet in hun handen te vallen en om door hen geïntimideerd en gemanipuleerd, gelasterd en bedrogen en door hun bitterheid, agressie en boosheid misbruikt te worden. Vele narcisten zijn verborgen en hoe ontdek je ze en wat zijn hun kenmerken waardoor je alert kunt zijn en om gewaarschuwd te worden om niet in hun handen te vallen.
Alle kenmerken die ze vertonen wijzen alle op de werken van het vlees en ze doen zich voor al zijn ze christenen en noemen de Naam van Jezus, maar zijn het in wezen niet en gebruiken God alleen voor hun eigen doeleinden. De Heer ziet ze en kent ze en heeft hen als mens lief maar zeker haat hun werken en weet ten diepste wat hen beweegt en waardoor ze zo ver in de duisternis zijn gekomen en gevangene van hunzelf zijn en geeft hun tijd en mogelijkheden om tot herstel en genezing te komen.
De Heer wil niet alleen de daders maar ook de slachtoffers genezing schenken en bevrijden en herstellen en reikt ook hen een helpende hand.
De Heer wil ruimte geven en is lankmoedig en zeer geduldig en wil niet dat enig mens verloren gaat.

3 gedachten over “Hoe herken je een verborgen Narcist”

 1. Jelly Olivebranch Pietersma In de geslachtslijn en familie van Absalom kwam overspel, misbruik, incest en lust en onreinheid en misleiding veelvoudig voor. Als men zich hier niet van bekeerd en niet met de zonde en ongerechtigheid afrekent en deze bij Jeshua brengt aan de voeten van het Kruis, en deze zonden belijdt en brengt onder het reinigende bloed, gaat het over naar de volgende generatie en kan het zoals we zien bij Absalom slecht met ons aflopen.
  We mogen weten in Christus dat er een einde is aan de vloek, de vloek die ons generaties gebonden kunnen houden en ons in de duisternis doet zitten en die ons van een levende intieme relatie van Jeshua afhouden en scheiding brengen tussen ons en de Heer zodat we Hem niet kunnen zien.

  We leven in een tijd dat de Heer ernstig aan het schudden is over de gehele aarde en dat alles in beweging is en de Heer zal tot Zijn doel komen in een ieder van ons door het reinigende vuur heen. We zien de laatste jaren dat er veel gebeurd is en aan het licht is gekomen en het gaat nog steeds door. Alles wat wankel en niet op Christus gefundeerd is gaat met alle zekerheid om. Alles wat verborgen is komt aan het licht en wordt (publiekelijk) zichtbaar en aan de kaak gesteld en is open in de hemelse gewesten. We zien dat dit proces van schudden en open leggen nog steeds doorgaat en er nog meer aan de oppervlakte zal komen tot de volheid hiervan is bereikt. Het ware aard en karakter in alle dingen wordt steeds meer zichtbaar, alle duisternis wordt ontmaskert, corruptie en samenzweringen komen aan het licht, afgoderijen en hoererijen, seksuele schandalen en allerlei ondergrondse praktijken worden zichtbaar. Door dit schudden en beven van Godswege toetst Hij wat in de hart van de mens is, het ware aard en karakter zal aan het licht komen en openlijk openbaar worden, alles zal aan de oppervlakte komen en niets zal meer verborgen blijven. De Heer kan soms de deur van zegen sluiten om ons te kastijden en te beproeven om teneinde te zien wat in ons harten is. God kan Zijn hart alleen aan ons hart laten zien, daar wil Hij intimiteit met ons hebben en zich aan ons bekend maken. Hij wil dat niet aan ons verstand doen. Intimiteit is Hem kennen boven alle verstandelijke kennis uit daarom wil Hij ons een nieuw hart van vlees geven dat genegenheid en liefde kan voelen en een nieuwe geest in ons binnenste leggen waardoor wij roepen “Abba, Vader” ..

  Iedereen en zeker ook een labiel persoon kan een narcist zijn, maar kan ook een slachtoffer zijn van een narcistische ouder.
  Ik zeg wel eens van zulke personen dat ze de navelstreng eens moeten doorsnijden met hen die hun voort hebben gebracht, de moederband (of vader-) kan soms zo sterk zijn waardoor ze zo gebonden raken en vast zitten en niet los kunnen komen waardoor de ouders hun leven nog steeds bepalen kunnen wat een hele desastreuze kracht is en vernietigend kan werken.
  Hier zijn een paar kenmerken van een narcist in een relatie

  narcisme-in-relaties

 2. Hallo. Ik ben hier voor het eerst. En ik ben ex-gedupeerde van een narcistische moeder. Ze zei altijd: “Jij denkt verkeerd, jij voelt verkeerd, jij hebt niks te willen.”
  Dus toen ik op latere leeftijd tot geloof kwam, raakte ik verward in Gods wil en mijn wil. Ik legde Gods wil uit als de wil van moeder en mijn eigen wil telde helemaal niet. Zo werd ik een zweverige christen. Nu ik herstelt ben denk ik eerst aan mijn eigen wil, eigen gevoel en eigen gedachten. Daarna leg ik deze tegen de lat van God. Voor Jezus ben IK ook belangrijk namelijk. Ik geef dan VRIJWILLIG mijn wil, gevoel en denken over aan Hem.
  Moeder heeft hier helemaal niks mee te maken. Ik heb haar losgelaten. Ik heb al veertien jaar geen contact meer met haar dan in 2022 in de rechtbank. Zo erg is het. Ze is een verborgen en gevaarlijke narcist die me met de dood bedreigt, mijn erfenis van vader heeft gestolen en me ermee heeft opgelicht. Ik zat in de bijstand.
  Na jaren van herstel [moeder heeft me flink kapot gemaakt en dat komt nooit meer helemaal goed] kan ik bidden dat ze tot inkeer komt voordat ze sterft. Ze is oud. Het bewijs dat het echt is [ze heeft al eens vals berouw gehad] is een eerlijke erfenis als zij is overleden. Als ze blijft zoals ze nu is, komt ze in de hel. Daar heeft God geen vreugde over en ik ook niet. Wat heb ik er aan als zij in de hel komt? Niks. Ik heb liever dat ze de verandering ondergaat die Jezus kan geven en een beter mens wordt.
  Verder zijn er heel veel narcisten in mijn omgeving en overal, want ik zeg zoals Johan Cruijff ooit eens zei: “Je ziet het pas als je het doorhebt.”
  Ik zie er heel veel. Het begon al met de schepping. De slang was een narcist want hij hersenspoelde eerst Eva en toen Adam via Eva. De slang wiste het gebod van God uit hun hersens. Ik ben zelf gehersenspoeld en geloof me: je merkt er niets van dan een vaag gevoel dat er iets niet klopt. Net als Eva was ik er ook ingetrapt.
  Ontwaken uit een hersenspoeling is voortdurend het gevoel hebben dat je liegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *