“eet de vis, en laat de graten liggen”

Luther zei ooit dat Bijbellezen vergeleken kan worden met vis eten: “je eet het vlees en de graat laat je liggen”. Wie alleen het vlees van de vis eet kan daar enorm van genieten en stikt ook nog niet eens in de graten.
Er zijn er ook die lezen de Bijbel net omgekeerd aan hoe ze vis eten. Ze kauwen en kauwen op de graten tot ze er bijna in stikken – en de vis laten ze op de rand van hun bord liggen.
Er zijn veel gelovigen die het Woord van God nog niet zo goed kennen en begrijpen en onderscheiden om de graten er uit te halen in dat wat ze tegen komen wat niet goed is.
De Bijbel leert, “Beproef alle dingen, behoud het goede” (1 Thes. 5:21).
Graten kunnen valse leerstellingen zijn maar kunnen ook gewoon stukken tekst zijn die je niet begrijpt.
We moeten dus de “graten” van de “vis” leren onderscheiden.
Als ik vis eet (het Woord van God of een boek of studie lees), leg ik de graten opzij en wat eetbaar is, dat gebruik ik en neem ik mee.
De dingen, de graten, die ik onderscheid door Gods Geest verwerp ik en de dingen die ik nog niet begrijp of nog niet onderscheid die leg ik opzij totdat de Heer het openbaart en het andere eet ik op wat ik wel begrijp en laat dat diep op me inwerken.
Het gevaar kan soms wel zijn dat je eruit pikt wat goed klinkt en fijn aanvoelt en de rest wat we niet begrijpen of wat niet lekker aanvoelt, maar wel waarheid is, we het voor het gemak maar niet aannemen en verwerpen en dat is natuurlijk niet de bedoeling van vis en graat scheiden.
Er zijn mensen die als ze wat lezen en het klopt in hun ogen niet in hun visie en denken alles opeens verwerpen, zowel de vis als de graat, terwijl er nog zoveel heerlijke lekker malse vlees van de vis verborgen is dat rijk en voedzaam en tot groei is en dat ze dat verwerpen en daardoor een stuk waardevolle kennis en zicht van God missen wat Hij je nou net wilde laten zien want niemand is volmaakt en kent ten volle de waarheid en wie zegt dat onze visie de waarheid is.

Onderzoekt alles en behoud het goede !!

Laat je door Gods Geest leiden, de Geest der waarheid, want in Math. 7:7-9 staat; “
Bidt en u zal gegeven worden; zoekt en gij zult vinden; klopt en u zal opengedaan worden. Want een ieder, die bidt, ontvangt, en wie zoekt, vindt, en wie klopt, hem zal opengedaan worden. Of welk mens onder u zal, als zijn zoon hem om brood vraagt, hem een steen geven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *